
Berwout Dochy richtte elf jaar geleden zijn creatief ontwerpbureau voor landschaps- en tuinarchitectuur op. Studio Verde schetst ontwerpen voor tuinen waarin de natuur het best tot zijn recht komt. “We hechten steeds veel belang aan tijdloosheid, contrasten en leefbaarheid”, vertelt Berwout.
“Ik ben opgegroeid op het platteland en ik heb heel wat tijd doorgebracht op de boerderij van mijn grootmoeder. Zij was een enorme plantenliefhebster. Toen ze op pensioen ging, heeft ze van haar boerderij een enorme plantentuin gemaakt waar ik graag en vaak ging helpen. De tafel waar ik in mijn jeugd heel wat planten verpot heb is nu zelfs mijn vergadertafel op kantoor”, vertelt Berwout. “Door de jaren heen hebben we een ruime verscheidenheid aan projecten kunnen realiseren, van piepkleine stadstuintjes tot ware landschappen en zelfs tuinen op daken. Ik werk met vakmensen die heel goed zijn in wat ze doen en waar ik een groot vertrouwen in heb.”
“Ik ben nog van de oude stempel en ik begin dus altijd te schetsen op papier”
“In een eerste gesprek proberen we de klant wat beter te leren kennen en tussen de regels te lezen. Als we de klant voor de tweede keer ontmoeten, breng ik een heel groot plan mee waar hun tuin in de huidige staat op getekend is. Ik ben nog van de oude stempel en ik begin dus altijd te schetsen op papier. Dan duid ik aan welke sterktes ik verder wil uitspelen. Natuurlijk is iedere klant anders. Wat de ene klant belangrijk vindt, is dat voor de andere klant helemaal niet. Daarna neem ik het plan mee naar mijn bureau, perfectioneren we de schets en maken we een 3D visual. Enkel op die manier kan je de omvang van de bomen echt voelen en zie je het spel tussen schaduw en licht.”
“Elke plaats heeft zijn eigen begeestering en daar moet je mee spelen. Een stadstuintje is soms even veel werk als het uitdenken van een hoeve van drie hectare. Details zijn daarin veel belangrijker en je kan veel meer missen. Je moet elke plaats goed benutten, met het juiste materiaal werken en het beschikbare licht goed inschatten. Dat maakt het allemaal net wat uitdagender en intensiever”, legt Berwout uit. “Het gaat niet enkel over de juiste planten en bomen, het moet vooral leefbaar en gezellig zijn. Daarnaast mag het zeker niet aangelegd overkomen. Daarom bootsen we de natuur heel vaak na.”

“Toen ik voor de eerste keer deze tuin zag, stond hij vol met verwilderde struiken en waren er heel wat dode bomen. Tot ik wat verder keek en opeens een prachtige, grote boom van meer dan 200 jaar oud zag staan. We hebben een selectie gemaakt van de bomen die mochten blijven staan en beslist welke bomen er mochten worden bijgeplant. Op die manier hebben we een scherm gecreëerd in de tuin zodat er op een natuurlijke manier zo weinig mogelijk inkijk is van de hoge appartementsgebouwen in de buurt”, vertelt Berwout. “Bepaalde zaken moet je extra in de verf zetten. Enkele bomen die hier geplant zijn, verkleuren helemaal in de herfst. De grote boom blijft altijd donker, maar de kleine boompjes krijgen kleuren tussen goudgeel en amberrood. Als je hier op een warme avond in september zit, krijg je meteen een ‘indian summer’ gevoel. Een tuin moet ook de tijd krijgen om te groeien. Op het plan was er een zwembad voorzien, maar dat kan later ook nog altijd.”
“Dat de landschappen zo anders zijn per streek, maakt het ook altijd interessant. Een tuin mag nooit als een postzegel op het landschap geplakt worden, het moet een vloeiende overgang hebben naar het landschap. In deze tuin is dat ook zo. Als de buren schitterende bomen hebben staan, dan kan je die alleen maar gebruiken. We kijken ook naar de stijl van het huis, maar het is niet omdat je een moderne woning hebt dat je alleen maar strakke vormen mag gebruiken. Integendeel, want we werken altijd met contrasten. Bij deze tuin hoort ook een heel modern huis, maar toch hebben we ervoor gekozen om de oude muren in de tuin te bewaren. Als we zwembaden plaatsen, proberen we steeds natuurlijke kleuren te benaderen. Het gras komt het liefst ook volledig tegen het water, dat oogt veel natuurlijker. Ik ben niet voor strakke designertuinen waar alles perfect moet zijn. Ik vind dat stapstenen gerust wat groen mogen worden, waarom niet? Het moet vooral gezellig zijn. Ik vind het ontzettend leuk om na een tijdje op bezoek te komen en te voelen hoe er in de tuin geleefd wordt. Daarvoor doe je het, niet voor de foto achteraf”, vindt Berwout.
www.studioverde.be
Ommegang Zuid 13 in Westrozebeke
