
Jan Bruggeman kocht vijftien jaar geleden een zeilboot uit 1970 en is al tien jaar bezig om hem klaar te maken voor zijn wereldreis. “Voor de aanpassingen aan mijn boot heb ik nauwelijks een beroep gedaan op anderen. Ik vertrek wellicht alleen op reis, dus ik wil zoveel mogelijk zelf kunnen doen op zee”, legt Jan uit.
“Ik heb dus heel wat moeten leren. Ik heb zeven jaar metaalbewerking gevolgd en ben van plan om mij binnenkort ook bij te scholen in houtbewerking. Ik leerde van een garagist hoe ik mijn motor zelf moest reviseren en ik heb hem dan ook meermaals helemaal uit elkaar gehaald. Ik maakte zelf ook een 3D-printer die ik inzet om zaken te printen die op maat gemaakt moeten worden. Van een fietsmotor uit China bouwde ik dan weer een trapgenerator zodat ik zelf elektriciteit kan opwekken. Daarnaast heb ik ook zonnepanelen, een windmolen en een sleepgenerator geïnstalleerd. Ik heb in feite bijna alle vijzen op mijn boot losgevezen. Ik ben ook duikinstructeur, hierdoor kan ik mijn boot schoonmaken onder water. Als instructeur kan ik ook les geven en op die manier onderweg wat geld verdienen. Door alles zelf te doen bespaar ik tot wel 90 procent.”
“Met een zeilboot weet je nooit waar en wanneer je aankomt”
“De naakte romp van mijn boot is gemaakt uit aluminium. Van zodra je iets in hout ziet is het niet structureel en daar mag je dus mee doen wat je wilt. Alles in aluminium is wel belangrijk voor de stevigheid van de romp. Door de drie vorige eigenaars is er al heel wat aan de boot gesleuteld, het ene is al wat beter gedaan dan het andere. Ik heb ook al veel veranderd, maar ik zou er vroeg of laat alles eens moeten uithalen. Dat is natuurlijk lastig want dan weet ik dat ik er zo’n drie jaar voltijds mee bezig zal zijn en niet zal kunnen zeilen.”
“De motor van je zeilboot heb je enkel nodig om in en uit de haven te varen. Tijdens mijn laatste reis naar de Caraïben voer ik 10000 mijl, wat neerkomt op zo’n 18000 kilometer. Ik heb toen slechts 100 liter diesel verbruikt. Dat is enorm zuinig en milieuvriendelijk. Anderzijds weet je met zeilen nooit wanneer je aankomt. Als de wind verkeerd zit, kan dat de afstand verdubbelen. Op vakantie gaan met een zeilboot betekent dat je moet starten aan de terugreis na een derde van je tijd. Ook de locatie waar je aankomt is nooit verzekerd. Door het weer of andere omstandigheden kan je doel plots niet meer bereikbaar zijn.”