
Onder de naam GuideYou print Peter Berghman voorwerpen op maat en voorziet hij onder andere bestaande meubels van een brons- of metaallaag. Met deze techniek creëert hij steeds unieke stukken met een grote duurzaamheid.
“Ik ben de derde generatie die bronsgieterij Berghman/GuideYou voortzet. Ik heb de gieterij wel helemaal omgevormd aangezien het traditionele bronsgieten bijna onmogelijk werd. Die methode is veel te vervuilend en er is telkens heel wat restafval. De techniek die ik nu gebruik is compleet veilig en daarbovenop heb je geen afval meer omdat je perfect kan uitrekenen hoeveel materiaal je nodig hebt”, legt Peter uit. “Op mijn zestiende ben ik bij mijn vader in de gieterij komen werken, maar op mijn vierentwintigste heb ik toch beslist om opnieuw te studeren. Ik heb dus zeker nog op de klassieke manier gewerkt, maar op een bepaald moment voel je nieuwe technieken opkomen en dan moet je een keuze maken. Doe ik verder tot het volledig stilvalt of spring ik op de kar van de nieuwigheden? Ik hoef het brons en de kunstvorm niet te laten, ik ga er enkel op een andere manier mee om.”
“Mijn vader toont nog altijd veel interesse in de zaak. Hij vindt het boeiend om de gieterij te zien veranderen en staat zeker open voor nieuwe technieken. Vroeger was dat ook al zo wanneer ik eens iets wilde uitproberen. Alleen als hij zeker wist dat het niet kon, hield hij mij tegen. Als het ook maar enigszins mogelijk was liet hij mij doen, ook al was er veel kans dat ik tegen de lamp zou lopen. Ik heb zelf twee zonen die heel creatief zijn en mij heel veel nieuwe ideeën geven. Zij zullen niet in mijn voetsporen treden, maar dat hoeft zeker niet.”
“Ik hoef het brons en de kunstvorm niet te laten, ik ga er enkel op een andere manier mee om“
“We kunnen oude meubels van een bronzen of metalen laag voorzien, maar we kunnen evengoed een volledige keuken een bronslaag geven. Vroeger was dat niet mogelijk door het gewicht van het brons, nu lukt dat wel. De grondstof voor deze laag halen we uit bronzen staven waar flinterdunne schijfjes van gesneden worden. Dat wordt aan een heel hoge temperatuur omgezet in stof. Die grondstof zet ik daarna in mijn atelier om tot een mengeling die ik kan spuiten. Wanneer de laag gespoten is, moet het werk eigenlijk nog beginnen. Die laag zit vervat in polyester en je moet manueel en voor een vrij lange periode wrijven om het brons naar boven te laten komen.”

“Daarnaast ontwerpen wij ook voorwerpen op de computer die we daarna in 3D printen en van een brons- of metaallaag voorzien. Door deze technologie is het mogelijk om een bronzen beeld te maken dat bijna niks weegt. Het beeld is gemaakt uit polyester en heeft een bronslaag van 0,2 millimeter. De laag zelf bestaat uit 97% brons en smelt in de kunststof. Die laag kan je op elk soort materiaal leggen en is even duurzaam als massief brons. Het voorwerp wordt ook niet meer gestolen, want door het gewicht merk je meteen dat het niet om volle brons gaat. We krijgen hierdoor veel aanvragen voor naamplaatjes voor kerkhoven, bijvoorbeeld voor het leger. Bovendien zijn naamplaatjes met een laagje brons ook een pak goedkoper dan gegoten brons.”
“Ik heb eens een beeld gemaakt aan de hand van een computertekening in Fusion en ik heb dit beeld laten printen in een metaalatelier in Mechelen. Het leuke hiervan is dat je het beeld kan schalen naar de gewenste grootte. Op dit moment is het dus mogelijk om een monument volledig met de computer te ontwerpen. Het beeld mist geen enkel detail, want het is mogelijk om op negen duizendste van een millimeter te printen. Ik ben momenteel bezig aan een nieuw beeld van tien meter hoog. Ik hoop een gemeente te kunnen overtuigen om het aan te kopen. Ik wil dat zelfs aan kostprijs doen, gewoon om de wereld te laten zien wat er mogelijk is met deze techniek. Mijn doel is om hierin een pionier te zijn. Ik vind het leuk om mensen hiervoor warm te maken.”
“Ik ga af en toe langs in kunstacademies om uitleg te geven aan leerlingen over deze manier van werken. De leraars staan er soms wel wat weigerachtig tegenover. Voor hen moet het handgemaakt blijven, zonder dat er technologie aan te pas komt. Als beeldhouwer is het hoe dan ook belangrijk om van nul te beginnen. Eens je dat kan, zou je de switch moeten maken volgens mij. Wat ik nu doe met brons zou ik ook niet kunnen zonder mijn dertig jaar ervaring”, legt Peter uit. “Bijna alle beelden van kunstenaar Damien Hirst zijn geprint en voorzien van een coating. We tellen al lang niet meer met een telraam, we gebruiken een computer. Waarom zou dit dan niet kunnen? Ik zie het als een breder palet waarmee je kan werken.”
“Wij specialiseren ons ook in het 3D-printen zelf, los van de metaal- en bronscoating. Zo maken we heel wat reserveonderdelen voor oude wagens van het merk Minerva aangezien die stukken nergens meer te vinden zijn. Op basis van een scan van het origineel printen we dan het specifieke onderdeel in kunststof. De print wordt daarna naar een gespecialiseerd bedrijf gestuurd die hiervan een mal maakt zodat het stuk opnieuw in brons gegoten kan worden. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat ook heel oude wagens nog gerepareerd kunnen worden”, vertelt Peter enthousiast.
www.guideyou.be
Koornstraat 96 in Roeselare
