
Belgunique verzamelt makers op hun platform en wil zo talent van eigen bodem dichter bij de klant brengen. “We vonden dat er nood was aan een gecentraliseerd punt waar je unieke producten kan vinden die handgemaakt zijn in België”, vertellen zussen Sofie en Kim Smolders.
“We zijn met Belgunique gestart vanuit onze eigen behoefte”, gaat Sofie van start. “Als ik een markt bezocht met lokaal talent, wilde ik daarna vaak een standhouder opzoeken en vond ik die bijna nooit terug. Elke maker heeft wel een webshop of een Facebookpagina, maar dat is heel versnipperd. We wilden dus graag alles wat met de hand gemaakt wordt in België onder eenzelfde koepel steken. We zijn meteen gesprekken gestart met makers en we voelden dat daar heel wat vraag naar was.”
“We hebben elk ons eigen takenpakket. Ik hou mij bezig met de partnerrelaties, de sociale media en het vinden van de verkooppunten”, vertelt Sofie. “En ik focus meer op de website en de e-commerce”, gaat Kim verder. “Brainstormen en strategiebepaling, dat doen we samen.” Sofie: “Toen we Belgunique lanceerden hadden we 48 makers op onze website. In het eerste jaar is dat naar meer dan 100 gestegen en zo zijn we verder blijven groeien. We krijgen dagelijks aanvragen, dus makers vinden zeker de weg naar ons.”
“Het is de bedoeling dat Belgunique een referentie wordt voor lokale, duurzame en ambachtelijke producten“
De voorwaarden om te verkopen op Belgunique zijn simpel.“De productie moet volledig in België gebeuren en de makers moeten er op zijn minst deeltijds of voltijds mee bezig zijn”, legt Sofie uit. “Als die voorwaarden vervuld zijn, ontmoeten we elk talent en kijken we of de kwaliteit voldoet. Die kwaliteitscontrole is heel belangrijk, want daardoor kunnen we ons retourpercentage onder 1% houden. Voor e-commerce is dat heel weinig. Daarnaast kijken we ook of we nog niet te veel gelijkaardige producten aanbieden in de webshop. In België is er zoveel talent, dus ik zou zeker geen limiet willen zetten op het aantal makers, maar per categorie moeten we wel kijken of het nieuwe talent iets maakt wat uniek of innovatief is.”
“De makers moeten het ook zien zitten om het logistieke proces en het verzenden op zich te nemen aangezien wij zelf geen stock hebben”, vertelt Kim. “Het pakketje wordt natuurlijk wel verzonden met ons label. Wanneer je van verschillende makers bestelt moet je dus meer verzendkosten betalen, maar vanaf 50 euro nemen wij die op ons en is het voor de klant gratis.”

“Wij werken op commissie en die is voor iedereen hetzelfde”, legt Sofie uit. “We houden die drempel bewust laag omdat we onze talenten heel belangrijk vinden. Er is wel een startkost omdat er voor elk nieuw talent tijd nodig is om de opstart te voorzien. We spreken ook af dat wij altijd aan dezelfde prijs verkopen als de maker zelf. Wanneer makers de commissie te hoog vinden, is dit vaak een teken dat hun prijs te laag ligt. Prijszetting is natuurlijk een moeilijke kwestie voor alle makers. Mochten zij al hun uren moeten doorrekenen in de prijs, dan worden hun producten meteen veel te duur. Daarnaast moet je de juiste consument vinden die de keuze wilt maken voor die duurzame levensstijl die toch wat duurder is.”
“Vandaar dat we vorig jaar in het najaar een grote pop-upwinkel hebben geopend in de Leopoldstraat in Antwerpen”, gaat Kim verder. “Klanten hebben het soms nodig om de producten eens in het echt te zien en te kunnen voelen, net omdat ze in een hogere prijscategorie liggen. We merken dat handtassen en meubels veel beter verkopen in een winkel dan online. Zelf een eigen winkel openen willen we niet doen, maar we zijn wel actief op zoek naar verschillende verkooppunten. We zouden het fijn vinden dat je Belgunique in een hoekje van een bepaalde winkel vindt met enkele producten.”
Sofie: “Het is de bedoeling dat Belgunique een referentie wordt voor lokale, duurzame en ambachtelijke producten. Belgunique is gestart als een online platform, maar we merken dat we meer en meer naar een community van Belgische talenten aan het evolueren zijn. Ons commercieel idee is bijna een maatschappelijk doel geworden.”
